«Кімната художника В.А. Мохова»

Mohov_1 З 1 травня 2014 р. у пам’ятці архітектури і містобудування «Башта водогону» працює виставка «Кімната художника В.А. Мохова».

Василь Андрійович Мохов народився 13 січня 1859 року у. Глухові. Чернігівської губернії. З дитинства його приваблювало малювання. Батьки помітили здібності сина і віддали на навчання до Київської рисувальної школи, яку організував і очолив наш земляк М.І. Мурашко. У Києві юнак познайомився з відомими художниками І.Ю. Рєпіним та В.О. Сєровим.

1881 року Василь вступив до Петербурзької художньої академії мистецтв, яку закінчив у 1891 р. зі званням класного художника третього ступеня, а через рік отримав свідоцтво на право викладання малювання і креслення в середніх учбових закладах. З 1897 р. і до глибокої старості В.А. Мохов працював у Глухівському учительському інституті на посаді викладача чистописання, креслення та малювання. Помер художник 20 липня 1951 року. Його поховано на міському кладовищі поблизу Вознесенської церкви.

Mohov_2Протягом усього життя В.А. Мохов багато часу віддавав своїй улюбленій справі. Відомі його роботи «Діти», «Неаполітанський хлопчик», «Бояришня», пейзажі «Прояснюється», «Пасіка», «Пейзаж з вітряками», портрети художника І.І. Бродського, глухівського промисловця П.П. Лютого, своєї рідної сестри.

У Сумському обласному художньому музеї ім. Н. Онацького зберігається оригінал картини В.А. Мохова «Жіночий портрет». На ній зображено молоду жінку у кокошнику. Фоторепродукція цього портрета є в експозиції нашої виставки, де представлені оригінальні меблі з будинку художника (вул. Каплунова 10). Останні роки у ньому деякий час розміщувався музей євреїв Глухівщини.

Запрошуємо всіх бажаючих відвідати виставку «Кімната художника В.А. Мохова» і поринути у атмосферу кінця ХІХ – першої половини ХХ ст.

Часи роботи: щоденно з 11-00 до 17-00.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>