Мандруємо Україною

  

Щороку колектив Національного заповідника «Глухів» подорожує визначними історичними місцями нашої країни, відвідуючи етнографічні, археологічні, художні музеї та історико-культурні заповідники.

25–26 липня 2019 року, з метою впровадження нових форм науково-дослідної та культурно-просвітницької роботи, співробітники Заповідника відвідали ряд закладів культури, серед яких був і Пархомівський художній музей.

  

Пархомівський художній музей ім. П. Луньова (с. Пархомівка, Краснокутський район Харківської області) попав у поле зору глухівських музейників та науковців, бо це один із найцікавіших сільських музеїв України.

     

Як виявилося, унікальні фондові колекції зберігаються не лише у великих містах України та обласних центрах, а й на периферії. У Пархомівському художньому музеї вражає не лише фантастична колекція (скульптура, іконопис, графіка, вітчизняне та зарубіжне мистецтво XVIII–XX ст., яке представлено такими видатними художниками, як Т. Шевченко, І. Рєпін, К. Малевич, І. Шишкін, Д. Піранезі, П. Пікассо тощо), а й історія його виникнення. Він був створений понад 60 років тому звичайним сільським учителем Панасом Луньовим. Активна співпраця П. Луньова з найкращими музеями СРСР дозволила видатному педагогу зібрати неповторну колекцію, яка на сьогодні нараховує близько 7 тисяч музейних предметів основного та науково-допоміжного фондів.

У рамках обміну досвідом між музейними закладами Харківської та Сумської областей колектив Національного заповідника «Глухів» ознайомився також із музейною експозицією Охтирського краєзнавчого музею. Глухівські та охтирські колеги обговорили цикли різноманітних програм, лекцій та інших заходів, які організовуються нині у їхніх музеях, наголошуючи, що традиційні для музею форми роботи втрачають свою актуальність за відсутності сучасної комунікативної складової.

 

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>