Музей. Століття 1919 – Museum. The century 23.06.1919–23.06.2019

З метою збереження історичної пам’яті, прилучення містян до надбань національної культурної спадщини 26 червня 2019 року у Національному заповіднику «Глухів» відбувалась інтерактивна лекція «Національний музей мистецтв ім. Богдана та Варвари Ханенків (1919)» до 100-річчя від часу заснування музею.

  

Співробітники Заповідника експериментують із різними стратегіями розширення аудиторії музею. Цього разу до конференц-зали були запрошені звичайні глухівчани, для яких важлива як історія нашого міста, так історія України в цілому.

Розповідь Нелі Пінчук була присвячена видатним персоналіям, засновникам у 1919 році Національного музею мистецтв – Богдану та Варварі Ханенкам. Обидва народилися у шляхетних родинах. Він – нащадок дворянського роду Ханенків, що походив від очільника козацької держави у Правобережній Україні, – гетьмана Михайла Ханенка. Вона – старша дочка цукрового магната, знаменитого колекціонера, благодійника, уродженця Глухова – Миколи Терещенка.

  

Відвідувачі культурно-просвітницького заходу дізналися, що зустріч двох непересічних особистостей відбулася в Петербурзі на початку 1870 років. Одружилися у 1874 році. Медовий місяць провели у мальовничій Італії, де вони придбали перші картини, які лягли в основу тепер знаменитої на весь світ колекції.

Екскурсовод підкреслила та наголосила, що Варвара Ханенко була не просто представницею прославленої глухівської родини, берегинею сімейного вогнища, а й активним громадським діячем. Для збереження українських традицій, що існували роками, вона започаткувала «Київське кустарне товариство», яке займалося художньою вишивкою і знайшла для київських народних майстринь закордонний ринок збуту. Магазин вишиванок відкрився не аби де, а у столиці Туманного Альбіону.

У сім’ї Ханенків завжди панувало взаємоповага та кохання. Доля не подарувала Ханенкам дитини, але їх будуть пам’ятати завдяки створеному ними унікальному музею, який нині святкую своє століття, їхньому дітищу, що носить тепер їхнє прізвище і експонати для якого подружжя добирало з любов’ю понад 40 років.

 

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>