Музейний контент

 

Музеї завжди були і залишаються науково-дослідними та культурно-освітніми закладами, які збирають, вивчають, зберігають і популяризують пам’ятки матеріальної та духовної культури. Важко уявити, скільки б їх втратило людство, якби свого часу вони б не потрапили до музейних фондів.

 

6 листопада 2019 року колектив Національного заповідника «Глухів» у рамках співробітництва між музейними установами здійснив просвітницьку і культурну подорож до Сум – міста, багатого на туристичні принади. Логічно, що першою з них для співробітників Заповідника, одним з напрямків діяльності якого є проведення археологічних досліджень, стала експозиція, створена науково-дослідним сектором археології Сумського обласного краєзнавчого музею. В ній представлені речові пам’ятки, знайдені археологами на території Сумщини, про які з глибоким знанням своєї справи ознайомила завідувачка сектору Лариса Іванівна Білинська.

  

Багатством своїх фондів вразив Сумський художній музей ім. Никанора Онацького. В основу його зібрання покладена колекція відомого київського промисловця і мецената Оскара Гансена. Серед експонатів вітчизняного та зарубіжного образотворчого мистецтва XVI–XXI ст. тут є картини таких всесвітньовідомих художників, як Лука Джордано, Тіціан Вечелліо, Ян ван Гоєн, Іван Шишкін, Олексій Саврасов, Ілля Репін, Іван Айвазовський, Микола Пимоненко, Василь Верещагін та ін. Останні брали участь у розписах пам’ятки архітектури національного значення – Трьох-Анастасіївської церкви у м. Глухові. Не можна було оминути увагою колекцію порцеляни, особливо Волокитинської фарфорової мануфактури (від столового посуду до малої порцелянової пластики) Андрія Міклашевського, яка вироблялася із високоякісного каоліну Полошківського родовища протягом 1839–1861 років. Огляд музейної експозиції став для співробітників Національного заповідника «Глухів» своєрідним уроком «лікнепу» у мистецтвознавчій царині, який блискуче провела завідувачка відділу декоративного мистецтва Ірина Василівна Яніна.

Так як Глухів – колишня гетьманська столиця – натепер став місцем «реанімації» в Україні започаткованих у Києві ще у 2002 році некрополістичних читань, то закономірним виглядає той факт, що насичена пізнавальна програма закінчилася відвідуванням Петропавлівського кладовища – центрального некрополя м. Суми. Екскурсію по ньому провела кандидат історичних наук, доцент Сумського національного аграрного університету Людмила Іванівна Рожкова. Найвідоміші тут надгробні пам’ятники – скульптури з білого італійського мармуру «Ангел» і «Голгофа» Арістіда Круазі – є справжніми витворами мистецтва і вражають своєю вишуканістю. Під час екскурсії було також оглянуто старовинні надгробки єврейської та лютеранської частин кладовища, і, звичайно загадкову піраміду, таємниця появи та призначення якої до цього часу залишається нерозгаданою.

  

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>