Некрополі Воргола та Литвиновичів

 
Зміна адміністративно-територіального поділу сформованого регіону спричиняє руйнування традиційних економічних, соціальних, культурних та родинних зв’язків. Це можна простежити на прикладі надмогильних пам’ятників, розташованих на цвинтарях населених пунктів, що колись входили до складу Глухівського повіту.
Нещодавно співробітниками Національного заповідника «Глухів» була здійснена некрополістична розвідка до Воргола та Литвиновичів – сіл, які натепер знаходяться у Кролевецькому районі Сумської області. Спільно з воргольцями була проведена часткова розчистка від побутового сміття склепу-каплиці початку ХХ ст. родини Щечкових. Споруда має форму піраміди з цегли на вапняковому розчині. Підмурки муровані з місцевого пісковика, тинькування здійснене цементним розчином. Частково зберігся декор інтер’єру. Під каплицею знаходиться прямокутна кімната, до якої ведуть сходинки. Всередині склепу вціліли три ніші для зберігання трун. Він являє собою рідкісний зразок меморіальної архітектури, що потребує вивчення та збереження.
Також науковці оглянули сільські цвинтарі на предмет наявності надгробків ХІХ – початку ХХ ст. Кладовища виявилися насиченими хрестами та плитами, виготовленими з пісковика місцевими каменярами. Їх фіксація та опис будуть продовжені.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>