«Ніч історії Глухова» онлайн

16–17 травня 2020 року відбулася сьома «Ніч історії Глухова». Цього разу, в умовах карантинних обмежень (у зв’язку з епідемією Сovid-19 в Україні), захід проходив у режимі онлайн на каналі YouTube за підтримки партнерів та співорганізаторів сьомої «Ночі історії Глухова»: генеалогині, кандидата історичних наук Віри Назарової; Національного заповідника «Глухів»; «Ночі історії Харкова»; обласної регіональної газети «Неделя»; Guy Yanpolskiy та інтернет-спільноти «Коллективний разум».

  

Новий формат спілкування, запропонований організаторами, дозволив потрапити на Ніч усім бажаючим – поціновувачам історії, незалежно від їхнього місця проживання.

Як водиться, під час онлайн лекторію із 22.00 вечора до 06.00 ранку знані історики, науковці, літературознавці, які багато часу проводять у архівах, книгозбірнях, сумлінно відшукають і досліджують рукописи, документи, знайомили присутніх із історією міста, маловідомими фактами діяльності непересічних особистостей.

  

Цікаві епізоди із життя Івана Богуна та Олексія Розумовського (у тому числі безпосередньо пов’язані із «Глухівським періодом» в історії України) оприлюднила під час першої лекції «Легенди козацької України» професорка кафедри історії народів країн СНД Інституту історії Санкт-Петербурзького державного університету, фахівчиня з історії України Нового часу, авторка безлічі монографій і статей Тетяна Таірова-Яковлєва.

Відкриттям сьомої «Ночі історії Глухова» став поетичний, прозовий, перекладацький доробок Володимира Івановича Нарбута, уродженця Глухівщини, який у першій третині XX ст. торував свій творчий шлях разом із соратниками-акмеїстами Гумільовим, Ахматовою, Мандельштамом та ін. Відомості про В.І. Нарбута були представлені на позір глядачів у другій лекції письменника й літературознавця, кандидата філологічних наук Романа Романовича Кожухарова «Прощай, Україно, до весни…».

У третій лекції кандидата історичних наук, наукового співробітника Інституту історії України НАН України, ведучого Українського радіо, керівника Всеукраїнської кампанії «Пам’ять нації», автора та упорядника 8 книг та понад 100 наукових статей Олександра Алфьорова «Як козаки дворянами ставали. Глухівський повіт» ішлося про процес отримання козаками дворянства на Глухівщині.

Крапку цього разу поставили Іван Гольський, куратор виставок і популяризатор історії декоративно-прикладного мистецтва, член Асоціації мистецтвознавців і секції мистецтвознавства Московського союзу художників, кандидат філософських наук та Віра Назарова, співзасновниця генеалогічного порталу «Єврейські корені», засновниця сайту «Вихованцям глухівських гімназій присвячується…», кандидатка історичних наук. Побутування та гуманітарна функція базових порцелянових туалетних наборів – ці та інші питання висвітлили вчені у своїй лекції «Фарфор на туалетному столику. Предмети гігієни».

Традиційні три музичні кава-паузи від Shani Ben-Canar, Boris Belyatv & SaBo, DJ Vlada на сьомій «Ночі історії Глухова» також, як завжди, були пов’язані з колишньою гетьманською столицею і його історією.

На сьогодні продовжує спостерігатися сталий інтерес до даного нестандартного культурно-мистецького проєкту, який уже став важливим джерелом вивчення регіональної історії та кладе підвалини для подальших досліджень літописного м. Глухова, Глухівського району, Сіверщини.

 

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>