Нові надходження до фонду

Те, що може сказати про Глухів як пересічний його мешканець, так і турист, який має намір відвідати місто, відразу вкладається у фрази: «Глухів – гетьманська столиця», «Глухів – батьківщина цукрозаводчиків і меценатів Терещенків». І не дивно, бо у Глухові збереглися архітектурні пам’ятки доби Гетьманщини та ХІХ ст., які асоціюються з цими подіями та особистостями.

Тільки з історичної літератури та в музеї археології Національного заповідника «Глухів» ви зможете дізнатися про історію міста не лише ХVІІІ–ХІХ ст., а поринути у давньоруський період. Гетьманською столицею Глухів був менше століття, а от потужним центром Київської Русі – понад 300 років. Про це говорять яскраві археологічні знахідки, що зберігаються в фондах заповідника та експонуються в музеї археології. Серед рідкісних експонатів заслуговують на увагу вислі свинцеві печатки ХІ–ХІІІ ст. (чотири екземпляри). Сьогодні до фондів заповідника надійшла п’ята висла печатка, знайдена на околиці Глухова. Наразі говорити про приналежність печатки до осіб князівської верхівки передчасно. Музейний предмет потребує наукової атрибуції і вивчення. На лицевій та зворотній сторонах проглядаються лики святих і латинські літери, вгорі є наскрізний отвір.

Після копіткої роботи над експонатом печатку зможуть побачити відвідувачі музею археології. Ця знахідка вкотре підтверджує думку істориків та археологів про вагому економічну та політичну роль Глухова у давньоруській державі.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>