Одинадцята науково-практична конференція «Сіверщина в історії України»

konferenciya2012_1  30 травня – 1 червня 2012 р. на базі Національного заповідника «Глухів» проходила чергова одинадцята науково-практична конференція «Сіверщина в історії України». Ґрунтовне дослідження означеного регіону дає можливість переосмислити попередній досвід і дати основу для формування надійної наукової бази. В плані реалізації державницької ідеї на цьому тлі надзвичайно цінними є дослідження про Глухів, котрий протягом майже всього ХVІІІ ст. був резиденцією українських гетьманів.

Проведення заповідником вже одинадцятої конференції говорить про системність наукової роботи закладу, який зміг об’єднати навколо неї учених, дослідників, істориків практично всіх регіонів України: konferenciya2012_2Тернопільщину, Волинь, Черкащину, Київщину, Чернігівщину, Сумщину, Харківщину, Луганщину, Автономну Республіку Крим.

Серед учасників конференції є науковці, що традиційно вже одинадцять років поспіль беруть участь у її роботі, зокрема кандидат архітектури, заступник директора департаменту культурної спадщини і культурних цінностей Міністерства культури України Віктор Васильович Вечерський, який зупинився на проблемі репрезентації пам’яток у контексті українського законодавства та принципів ICOMOS. Виступ старшого наукового співробітника Центру пам’яткознавства Національної академії наук і Українського товариства охорони пам’яток історії та культури Сергія Юрійовича Зозулі акцентував увагу на структурації нерухомих пам’яток м. Ніжина, konferenciya2012_4а доктор історичних наук, професор Київського національного університету ім. Т. Шевченка Григорій Дмитрович Казьмирчук на прикладі дослідження власного родоводу підказав іншим науковцям шляхи пошуку у встановленні генеалогічних зв’язків .

Кожна із 30 доповідей, заслуханих на конференції, запам’яталася своєю тематикою, стилем викладення, бажанням донести до слухачів свою думку і погляд, а представники 24 наукових і музейних установ нашої держави ознайомились з результатами сучасних досліджень з історії та пам’яткознавства України в цілому і Сіверщини зокрема.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>