Плетиво творчості: дотик двох душ

У с. Слоут Березівської громади, де не чутно гомону сучасних міст, час пливе повільніше, а звуки природи грають мелодію життя, живуть дві майстрині українських ремесел – Галина Кулик та Олена Замула. Їхні вмілі руки створюють неймовірні предмети мистецтва, а їхні душі переплітаються в єдиному бажанні принести красу та зберегти дух українського народу в кожній нитці, у кожному виробі.

 

14 лютого 2024 року у Національному заповіднику відбулося відкриття виставки народного мистецтва робіт цих майстринь «Плетиво творчості: дотик двох душ».

Галина Кулик захопилася народним мистецтвом під час свого навчання у Глухівському національному педагогічному університеті імені Олександра Довженка. Нині Галина Кулик майстерно працює в одній з найдавніших та унікальних технік – художнє плетіння з рослинних матеріалів. Її плетиво із коренів сосни – це не лише витончені вироби ручної роботи, це – витвори мистецтва, які мають свій шарм і несуть у собі часточку душі майстрині. Галина Кулик – учасниця багаточисленних регіональних, всеукраїнських та міжнародних виставок декоративно-ужиткового мистецтва.

 

Олена Замула навчалася у Кролевецькому училищі, де здобула професію кравчині, потім закінчила Путивльський коледж СНАУ за фахом «Правознавство». Олена – звичайна сучасна жінка, яка віддано втілює свої творчі візії за допомогою традиційних старовинних ремесел. У своїх виробах мисткиня майстерно відтворює витончені орнаменти та символіку, які передавалися з покоління в покоління і збереглися протягом віків. Володіє техніками декупажу, вибійки, ліплення з глини, пап’є-маше, багатьма видами вишивки.

 

Творчість Галини Кулик та Олени Замули  – це не лише мистецтво, але й спосіб життя, який надихає та збагачує. Цього дня у Заповіднику майстрині із задоволенням поділилися з гостями своїм досвідом та вмінням декорування тканини: провели майстер-клас із вибійки – традиційного українського мистецтва нанесення на полотно різноманітних візерунків і орнаментів за допомогою спеціальних штампів і фарби.

Відвідати виставку «Плетиво творчості: дотик двох душ», на якій ви ознайомитесь із українською спадщиною, зокрема таємницями плетіння, вишивальними майстерностями, візерунками природи на глині, відтінками традицій у вибійці тощо, можна до 15 травня 2023 року у Національному заповіднику «Глухів».

Тел. для довідок +38 (099) 435–76–32.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>