Постаті. Леся Українка

25 лютого 2021 року виповнилося 150 років від дня народження Лесі Українки (1871–1913) – видатної української письменниці та громадської діячки, однієї з центральних постатей нашої національної культури. З нагоди цієї події в Україні проводяться мистецькі проєкти, дискусійні програми, до обговорення залучаються численні історики, експерти, театро- і кінознавці, літературознавці, художники. Книголюби чекають нових позацензурних видань творів Лесі Українки (Лариси Петрівни Косач), а місцеві музеї оголошують онлайн-флешмоби, перфоманси, які покликані привернути увагу до творчості письменниці.

  

Пройтися пам’ятними місцями, пов’язаними з ім’ям видатної «Дочки Прометея» на Сумщині, вирішили і працівники Національного заповідника «Глухів» разом зі слухачами факультету «Література та мистецтво» Університету третього віку «Активне довголіття» відділення денного перебування територіального центру соціального обслуговування населення Глухівської міської ради. А щоб про ці місця отримати більше інформації, працівники Комунальної установи «Глухівська публічна бібліотека» підготували книжкову виставку «Славетна дочка України».

  

На інформаційному уроці «Дочка Прометея» відбулась онлайн презентація народного літературно-меморіального музею Лесі Українки в с. Косівщині Сумського району. В цьому селі з початку травня до початку червня 1889 року, після безуспішного застосування багатьох наукових методів, Леся підліковувалась у народної цілительки Парасковії Назарівни Богуш, яка готувала для неї теплі ванни із запашними місцевими напарами цілющих трав, чай із лікарських рослин.

Для учасників заходу був зачитаний нарис «Весняні співи», в якому письменниця відобразила свої враження від перебування у Косівщині.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>