«Радянське» у музейному просторі

24 квітня 2018 р. у музеї-лабораторії «Homo sovieticus» Музейного комплексу Ніжинського державного університету ім. Миколи Гоголя у форматі дискусії проходив круглий стіл «Радянське» в музейному просторі». Він був інспірований якраз відкриттям цієї лабораторії і обговоренням питання ролі і місця сучасних музеїв у подоланні наслідків існування тоталітарних політичних режимів (декомунізації) в Україні. До участі у дискусії були залучені спеціалісти Українського інституту національної пам’яті та провідних музейних установ і історико-культурних заповідників Північного Лівобережжя, у тому числі і Національного заповідника «Глухів».

Перед початком дискусії учасникам круглого столу було презентовано експозицію музею-лабораторії «Homo sovieticus», відкриту 1 лютого цього року. Одним з наріжних каменів стала назва музею, яку обирали навіть голосуванням. Вперше її використав філософ та письменник-сатирик О. Зінов’єв у своїй роботі «Гомо совет

   

Музей-лабораторія умовно поділена на дві зони. Перша презентує картини художника А. Шмикова, виконані методом соціалістичного реалізму, колекцію яких передав до університету Г.В. Самойленко. Друга зона поділена на 4 локації: селянська світлиця 20-х – 40-х рр. ХХ ст., кімната інтелігента 50-х – 60-х рр. ХХ ст., кімната студентського гуртожитку 70-х рр. ХХ ст., вітальня робітника 80-х рр. ХХ ст. Кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України Ніжинського державного університету ім. М. Гоголя, один з ініціаторів і учасників створення музею М.В. Потапенко через огляд експозиції і розповідь (яка, до речі, відіграє тут головну роль) переконливо доніс присутнім основну ідею «Homo sovieticus» – показати, як трансформувався світогляд людини під тягарем радянської ідеологічної машини і чим закінчився цей проект.

   

Протягом трьох годин тривала дискусія, чи потрібно і якщо так, то в якому обсязі показувати радянську добу в музейних експозиціях. Учасники круглого столу зійшлися на думці, що кожен місцевий музей має віддавати перевагу тим подіям, завдяки яким цей населений пункт увійшов в загальнонаціональну історію, а радянська доба має адекватно доноситися відвідувачам музею як візуальними засобами, так і розповіддю екскурсоводів.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>