Смак і будні Гетьманщини в нових виданнях
У Національному заповіднику «Глухів» уважно стежать за новими історичними виданнями, аби йти в ногу з часом і використовувати їх у науковій роботі та під час підготовки музейних заходів. Нещодавно бібліотека поповнилася двома книжками, присвяченими повсякденню козацької доби.
До фонду надійшла праця Олексія Сокирка «Кулінарна мандрівка в Гетьманщину. Секрети й таємниці староукраїнської кухні середини XVII–XVIII століть» (Київ, «Темпора», 2024). Це дослідження з історії гастрономії Гетьманщини, доповнене автентичними старовинними рецептами, адаптованими для приготування в сучасних умовах.
Друге надходження – книга Віктора Горобця «Коровай свиного сала в пуд. Розваги, частування, хвороби та шати в козацькій Україні» (Харків, «Фоліо», 2025), у якій без пафосу й «шароварно-сальних» стереотипів розкриваються загадки української історії.
Для міста Глухова, яке в XVIII ст. виконувало столичні функції й було важливим центром політичного та культурного життя Гетьманщини, поява таких видань у бібліотеці Заповідника сприяє глибшому пізнанню щоденної культури тогочасного суспільства.










Залишити відповідь