«Стежками глухівських кладовищ»

Протягом кількох років поспіль наукові співробітники і працівники відділу охорони та реставрації пам’яток Національного заповідник «Глухів» разом з генеалогом Вірою Назаровою ведуть комплексну роботу по вивченню, опису, каталогізації історичних поховань і старовинних кладовищ Глухівщини. Ця робота полягає в фіксації розмірів надгробків, описі орнаментів та епітафій, складанні точних схем розташування, виявленні прізвищ людей, на чиїх могилах установлені ці пам’ятники, біографічної інформації про них. І, як правило, ця діяльність не обмежується лише науковою складовою. Щоб дістатися до поховань, співробітникам заповідника доводиться прибирати сухе листя і траву, вирубати кущі, знімати шар сміття, моху, землі, які з часом покривають могили. Регулярно доводиться буквально відкопувати старовинні надгробки, піднімати повалені і повертати їх на споконвічні місця.

Багато пам’ятників, установлених до 1917 р., знаходяться у незадовільному стані. Вони усвідомлено захаращуються глухівчанами, знімаються зі своїх місць, розпилюються на шматки для перевикористання. Щовесни співробітники заповідника здійснюють огляд каталогізованих надгробків, і щовесни деякі поховання знову доводиться прибирати від сміття. І це – у кращому випадку, бо інколи не дораховуємося то одного, то другого пам’ятника, що стали жертвами заповзятливих городян.

В рамках нашої роботи по збереженню і популяризації некрополістичних пам’яток Глухова цього року заповідник розпочинає розробку серії екскурсій «Стежками глухівських кладовищ». Головним об’єктом екскурсійного показу виступатиме культова споруда середини ХVІІІ ст. – Вознесенська церква, навколо якої і сформувалося однойменне кладовище. Крім знайомства з архітектурою храму і його внутрішнім інтер’єром, туристи дізнаються про династичні зв’язки відомих глухівських родин Терещенків, Біловських, Нарбутів, Голубових, Зайковських, побачать старовинні хрести, багаті стели та монументи, виготовленні місцевими каменярами, які ніколи не були об’єктами масового відвідування. Наступним етапом стане екскурсія по лапідарію біля Спасо-Преображенської церкви. Метою цих екскурсій є привертання уваги громадськості міста к проблемі збереження історичних поховань, формування у городян поваги до могил, які знаходяться поряд з похованнями їх близьких.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>