Троїцький собор у Глухові. Трагічна доля

Співробітники Національного заповідника «Глухів» у рамках інформаційної та культурно-просвітницької роботи, створюючи позитивний та сучасний імідж своєї інституції, не обмежують коло комунікативної діяльності лише стінами Заповідника.

  

24 лютого 2020 року Неля Пінчук завітала до студентської юні у Глухівський фаховий медичний коледж із слайд-розповіддю «Троїцький собор у Глухові. Історія будівництва і трагічна доля храму» (до 300-річчя від початку будівництва собору).

Вивчаючи історію Північного Лівобережжя, науковці Заповідника, крім іншого, звертаються і до втрачених в радянські часи об’єктів історико-культурної та архітектурної спадщини нашого регіону. Таким (серед інших) є Троїцький собор – одна із архітектурних домінант міста, яка була зруйнована у старовинному Глухові у 1962 році.

  

Про майже 85-річне будівництво собору, що розпочалося ще за часів гетьмана Івана Скоропадського, продовжилося при Данилі Апостолі і Кирилі Розумовському, а також про руйнацію і знищення святині йшла мова під час цієї інтерактивної слайд-розповіді. Для її візуалізації були використані фотоматеріали кінця XIX – середини XX ст. із зображеннями храму, що зберігаються у фондах Заповідника.

Екскурсовод з’ясувала з майбутніми медичними працівниками основні причини руйнування церков і гоніння на релігію в Радянській Україні, зробила акцент на умови, які унеможливили реалізацію проекту консервації пам’ятки, розробленому у 1959 році.

Неля Пінчук поінформувала, що архітектурна пам’ятка – Троїцький собор у Глухові (разом із палацом К. Розумовського і будинком 2-ї Малоросійської колегії) – буде репрезентований у Великій українській енциклопедії – державному енциклопедичному проекті, що реалізується з 2013 р. (орієнтовно складатиметься із 30 томів) у категорії «Архітектурна спадщини Сіверщини. Втрачені визначні архітектурні пам’ятки України минулих історичних епох».

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>