Відкриття нової виставки

19 квітня 2017 р. у Глухівському міському краєзнавчому музеї відкрилась пересувна виставка «Становлення музейної справи на Сумщині. Никанор Онацький: історія, факти, документи, творчість». Така велика назва відповідає ідеї організаторів виставки – донести історичну правду як про постать самого митця, так і про створення Сумського художнього музею.

Перед презентацією виставки науковців заповідника і музеїв Глухова за круглим столом, що підіймав питання організації та проведення науково-дослідної роботи, зібрала Галина Володимирівна Ареф’єва – заступник директора з наукової роботи Сумського художнього музею. Червоною ниткою у спілкуванні проходила теза об’єктивного і комплексного вивчення тем наукових досліджень музейними працівниками із залученням широкої джерельної бази. Галина Володимирівна поділилась своїм досвідом у з’ясуванні обставин виникнення Сумського художнього музею і участі у цьому процесі Никанора Христофоровича Онацького (1875–1937 рр.) – художника, поета, педагога, засновника та першого директора, розстріляного 23.11.1937 р. у Полтаві за сфабрикованою справою.

До 1990-х років майже не існувало інформації по цій темі. За останні роки накопичилось достатньо документів (справи архіву колишнього КДБ, родинний архів Онацьких (датований 1870–1930 рр.), друковані видання В. Дубровського «Музеї України» та самого Н. Онацького «Сім років існування музею», акт предачі фондів від 30.12.1931 р., копії документів Центрального державного архіву вищих органів влади та управління України про націоналізацію у 1919 р. приватної колекції О. Гансена, на базі якої створився музей) та фото, які відтворюють основні етапи педагогічної, громадської та музейної діяльності Н. Онацького. Вони і складають документальну частину експозиції виставки.

На презентації виставки з творчою спадщиною митця присутніх познайомила старший науковий співробітник Сумського художнього музею Ганна Олексіївна Святець. Тут можна побачити і ранні студентські роботи у техніці графітного олівця, і полотна, виконані в кращих класичних, імпресіоністичних і реалістичних традиціях другої половини ХІХ – початку ХХ ст. (краєвиди, натюрморти, автопортрети тощо).

Виставка триватиме до 1 липня 2017 р.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>