«Здатність пам’ятати – висота людської душі»

korukivka_1У ніч на 27 лютого 1943 року загони радянського партизанського з’єднання Олексія Федорова провели операцію з розгрому німецького гарнізону в містечку Корюківка, що складався з угорських, німецьких військовослужбовців, поліцаїв. Було розгромлено залізничний вузол, звільнено заручників, серед яких знаходились 12-13-річні діти.

 Командування 399-ї головної польової комендатури військової окупаційної адміністрації видало наказ, щоби Щорська гарнізонна комендатура знищила Корюківку разом із усіма мирними жителями. 1-2 березня 1943 року карателі абсолютно свідомо знищили 6700 людей.

 Злочин, який здійснили нацисти, був типовим на окупованій території Європи. Але мало хто знав про цю моторошну трагедію. В Радянському Союзі було найголовніше – показати героїчну боротьбу проти агресорів і окупантів, тому злочини проти цивільного населення чітко не відокремлювались і на них не акцентувалось уваги як на окремій важливій проблемі на рівні державної політики. І тільки в незалежній Україні повноцінно почалаOLYMPUS DIGITAL CAMERA

розгортатися робота з вшанування тих чи інших категорій жертв цивільного населення у війні (в’язні концтаборів, остарбайтерів, військовополонених).

 Завдяки указу Президента України № 925/2011 «Про заходи у зв’язку з 70-ми роковинами Корюківської трагедії» від 22 вересня 2011 року пошуково-ексгумаційна робота з подальшим перепохованням останків жертв Корюківської трагедії розпочалася восени 2012 року. Роботи проводилися спеціалізованою установою «Військові меморіали». Серед членів експедиції були науковці Національного заповідника «Глухів».
 5 березня 2013 р. у виставковій залі музею археології НЗ «Глухів» пройшов масовий захід «Здатність пам’ятати – висота людської душі», присвячений 70-м роковинам Корюківської трагедії. На заході були присутні учні 10-го класу ЗОШ № 2 (класний керівник – Майборода Оксана Вікторівна. Після перегляду документального фільму «Корюківка – відродженні з попелу» слово було надано учасникам Корюківської археологічної експедиції – завідуючому науково-дослідним відділом Юрію Коваленку та науковому співробітнику Олександру Мірошниченку. Вражені почутим і побаченим, школярі зі сльозами на очах покидали стіни виставкової зали.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>