Згадка про Андрія Миклашевського

 

Цьогоріч виповнилось 220 років від дня народження Андрія Михайловича Миклашевського (1801–1895) – засновника першої порцелянової мануфактури на Лівобережжі, глухівчанина за походженням. З цієї нагоди у конференц-залі музею археології Національного заповідника «Глухів» відбувся культурно-просвітницький захід, на який завітали учасники Університету третього віку «Активне дозвілля».

 

Науковий співробітник Олександр Мірошниченко познайомив відвідувачів із знаним родом Миклашевських, розповів, як поєдналися долі відомих родин Скоропадських і Миклашевських, унаочнивши свою розповідь рідкісними світлинами з їхнього сімейного архіву. Гості заходу дізналися, що ці дві видатні династії залишили по собі у Глухові значний архітектурний спадок, який нащадкам не вдалося зберегти навіть на третину: Михайло Миклашевський (український військовий і державний діяч кінця XVII – початку XVIII ст.) збудував Михайлівську церкву, яку розібрали в кінці XVIII ст.; Анастасіївська церква, збудована Скоропадськими, простояла в нашому місті з 1717 до 1896 року. На її місці над склепами Скоропадських, за розпорядженням Павла Скоропадського (гетьмана України з 29 квітня до 14 грудня 1918 р.), була збудована каплиця у стилі українського бароко, яку зруйнували в 60-тих роках XX ст. Вир історичних подій стійко витримала лише садиба Миклашевських, яка майже століття слугувала глухівчанам в якості поштово-телеграфної контори. Ця пам’ятка, яка є зразком старовинної забудови Глухова, вже декілька десятків років стоїть спустошеною. Життя в ній зупинилося, що природньо спричинює процеси руйнації будівлі. Та все ж не втрачаємо надії, що будинок знайде свого дбайливого господаря, буде відреставрований і приноситиме користь ще багатьом поколінням.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>