Знайомимся з історичними місцями Глухівського повіту

В кінці XIX ст. – до середини 20-х років XX ст. у Глухівському повіті діяло Православне Хрестовоздвиженське Трудове Братство, фундатором якого був Микола Миколайович Неплюєв – представник знаного дворянського роду, філософ, богослов, громадський діяч, талановитий менеджер і організатор. Економічні успіхи Братства були надзвичайними – врожайність тут була в 2,5 рази вищою за показники Чернігівській губернії завдяки застосуванню останніх здобутків науково-технічного прогресу. Братчики одними з перших у країні почали користуватися телефоном, фотоапаратом, найсучаснішою сільськогосподарською технікою провідних фірм світу («Форд», «Сіменс»), здійснили електрифікацію своїх хуторів. За високий рівень господарювання Братство багаторазово відзначалося медалями на сільськогосподарських виставках місцевого і загальнодержавного рівнів.

Наразі у с. Возвиженському зберіглося декілька споруд, збудованих за життя Миколи Миколайовича Неплюєва. Вцілів будинок засновника Братства. У готелі, побудованому в 1890 р., наразі розташовується сільська рада і поштове відділення. Незважаючи на те, що будівлі майже 120 років, збереглися підлога і дерев’яні сходи з мореного дубу, а також одна з печей, яка дотепер використовується за своїм призначенням. Тут можна побачити і будівлю колишньої Преображенської жіночої сільськогосподарської школи, відкритої в 1891 р.

За ініціативою Миколи Неплюєва у Воздвиженському в 1904 р. заклали яблуневий сад на площі 160 га, який вцілів до наших днів. Залишилися з тих часів і липові алеї. В центрі села М. Неплюєв збудував пам’ятник «християнину-поету» Олексію Хомякову у вигляді насипної гірки з альтанкою на вершині. Хомяківську гірку зруйнували у 1929 р., а у 2001 р. на її місці була збудована нова дерев’яна альтанка.

У Воздвиженському збереглися старі будівлі механічної майстерні, кузні і млина. Як зазначають місцеві жителі, на млині є жорна, виготовлені у кінці ХIХ ст., які й досі використовуються за призначенням. На жаль, не зберіглася будівля Воздвиженської чоловічої сільськогосподарської школи – вона була зруйноване під час II Світової війни, як і багато інших будівель, що з’явилися у тут за життя Миколи Неплюєва.

  

У 2000 р. місцевим краєзнавцем Валерієм Авдасьовим було засновано Громадський історико-меморіальний музей «Трудове Братство Миколи Миколайовича Неплюєва», в якому представлені особисті речі блюстителя Трудового братства, дзвони з Хрестовоздвиженської церкви, фотоматеріали, які ілюструють історію роду Неплюєвих, заснування Трудового братства, його діяльність та досягнення братчиків.

Колектив Національного заповідника «Глухів» запрошує на екскурсію до с. Воздвиженського для знайомства з історією діяльності унікальної общини, якою свого часу цікавилися передові європейські діячі науки і культури, представники церкви.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>