Щомісячні Архіви Январь 2018

Хрестороби з Мацкова

    

Вивчаючи каменярство на Глухівщині, виникає безліч питань, зокрема,: “Де добували сировину? Як і чим обробляли? Що виготовляли і куди збували готову продукцію?”. Знайти живого свідка, що відповів хоча б на одне з них – це велика рідкість. За декілька років досліджень було опитано десятки респондентів але знайдено тільки одного каменотеса.

 Якось в селі Кочерги, місцеві жителі розказали про каменярів із сусіднього с. Мацкове. Маленьке село, що загубилося в долині річки Есмань відоме з ХVII ст...

Детальніше

Мужність і біль України

   

26 січня 2018 р. у конференц-залі Національного заповідника «Глухів» відбувся історичний диспут «Мужність і біль України» (до 100-річчя бою під Крутами) у якому взяли участь студенти історичного факультету Глухівського педагогічного університету ім.О.П.Довженка та вчителі історії міських навчальних закладів.

   

Хто з українців не знає про Крути?! Та знають всі. Не дивлячись на провал військової операції, загибель сотень учасників і тактичну безрезультативність, ця подія надихає і озброює не одне покоління свідомих українців...

Детальніше

Презентації історико-краєзнавчого нарису

31 січня 2018 р. о 14.00 у конференц-залі музею археології Національного заповідника «Глухів» відбудеться презентації історико-краєзнавчого нарису «Суспільна та культурна діяльність родини Кочубеїв у с. Дубовичі (кінець ХVII – початок ХХ ст.).

Запрошуємо всіх, кому цікаві історія нашого краю та долі його непересічних особистостей, відвідати презентацію та зустрітися з однією із авторів нарису Іванченко Лесею Антонівною.

  

Детальніше

«Буремні роки Української революції»

Упродовж ХХ століття, незважаючи на історичні катаклізми та численні жертви, українці мужньо і впевнено виборювали самостійність.

Найбільш знаковою була Українська революція 1917–1921 років, коли була створена і діяла незалежна національна держава.

22 січня 1918 року Четвертий Універсал Української Центральної Ради проголосив Українську Народну Республіку «самостійною, ні від кого не залежною, вільною суверенною державою українського народу»...

Детальніше

Засідання Вченої ради

Засідання Вченої ради

22 січня 2018 р. відбулося засідання Вченої ради Національного заповідника «Глухів», де було розглянуто та затверджено планові теми досліджень наукових співробітників, визначено перспективи та пріоритети Заповідника в галузі науково-фондової, реставраційної та охоронної діяльності, окреслено тематику інформаційно-видавничої та експозиційно-виставкової роботи у поточному році.
Окреме місце у обговоренні нагальних проблем посіло питанн...

Детальніше

Захід присвячений 100 річчю проголошення IV Універсалу Української Центральної Ради.

16 січня в конференц-залі Національного заповідника відбувся захід присвячений 100 річчю проголошення IV Універсалу Української Центральної Ради.

Екскурсовод Неля Пінчук ознайомила студентів третього курсу Глухівського медичного училища з причинами, які передували  підписанню Універсалу та його наслідками.

  

IV Універсалом  проголошувалися незалежність та суверенність УНР,  наміри України жити в мирі з усіма сусідами, однак із застереженням щодо втручання у її внутрішні справи...

Детальніше

«Небесні акварелі»

  

16 січня співробітники Національного заповідника «Глухів» брали участь у презентації персональної виставки фотохудожника Віталія Максютенка «Небесні акварелі», яка відбулася у Глухівському міському краєзнавчому музеї.

Віталій Максютенко народився у м. Глухові, але більшу частину свого життя прожив у Сумах, два роки тому його не стало. Виставку на його малій батьківщині організувала його дружина. Як розповідав автор робіт, уперше він «побачив небо» на праслов’янському кургані біля заповідника «Михайлівська цілина»...

Детальніше

Про нас нагадає тільки камінь

Христос народився! Славімо його! Син Божий народився мучеником і з самого дитинства знав, що його чекає страшна смерть. Ісус ніс свій хрест, даруючи людям любов, тому християнський хрест – це не просто розп’яття. Це – дороговказ у вічне небесне життя.

  

Погодні умови нинішньої примхливої зими виявилися сприятливими для проведення некрополістичних розвідок на самому початку нового 2018 року. Цього разу для своїх досліджень ми обрали південний кордон колишнього Глухівського повіту...

Детальніше